Όλα τα παιδιά λειτουργούν με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Βλέπουν φαντάσματα και νεράιδες τριγύρω τους, αλλά τους μιλάς συνεχώς και τα βάζεις στη θέση τους και τους λες, “Ανοησίες. Είσαι κουτός. Πού είναι η νεράιδα; Δεν υπάρχει τίποτα, μια σκιά είναι μόνο.”
Σιγά-σιγά το πείθεις το παιδί, το ανίσχυρο παιδί. Σιγά-σιγά το πείθεις και πηγαίνει από τον προσανατολισμό του δεξιού ημισφαιρίου στον προσανατολισμό του αριστερού ημισφαιρίου’ αναγκαστικά. Είναι αναγκασμένο να ζήσει μέσα στο δικό σου κόσμο. Αναγκάζεται να ξεχάσει τα όνειρά του, να ξεχάσει κάθε μύθο, να ξεχάσει κάθε ποίηση, να μάθει μαθηματικά.
Ασφαλώς γίνεται επιδέξιο στα μαθηματικά, και γίνεται σχεδόν ανάπηρο και παράλυτο στη ζωή. Η Ύπαρξη απομακρύνεται όλο και περισσότερο και το παιδί γίνεται απλώς κάποιο εμπόρευμα της αγοράς, όλη του η ζωή γίνεται άχρηστα σκουπίδια, παρόλο που είναι φυσικά πολύτιμη στα μάτια του κόσμου.
Σαννυάσιν είναι εκείνος που ζει μέσω της φαντασίας, που ζει μέσω της ιδιότητας του νου του να ονειρεύεται, που ζει μέσω της ποίησης, που κάνει ποίηση τη ζωή, που κοιτάζει μέσα από οράματα.
Τότε τα δέντρα είναι πιο πράσινα από ό,τι σου φαίνονται εσένα, τότε τα πουλιά είναι πιο όμορφα, τότε τα πάντα προσλαμβάνουν μια φωτεινή ποιότητα. Τα κοινά χαλίκια γίνονται διαμάντια’ οι κοινές πέτρες δεν είναι κοινές, τίποτα δεν είναι κοινό. Αν κοιτάς μέσα από το δεξί ημισφαίριο, τα πάντα γίνονται θεϊκά, ιερά.
[…]
Το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου κάνει μόνο δηλώσεις για τα γεγονότα, δεν μπορεί να σου δώσει τις αιτίες. Αν ρωτήσεις, “Γιατί;” μπορεί μόνο να μείνει σιωπηλό, δεν έρχεται από εκεί καμιά απόκριση. Αν περπατάς και δεις έναν λωτό και πεις, “Τι όμορφο!” και κάποιος πει, “Γιατί;” τι θα κάνεις; Θα πεις, “Πού να ξέρω; Φιλόσοφος είμαι;” Πρόκειται για μια απλή φράση, μια πολύ απλή φράση, ολόκληρη από μόνη της, πλήρης. Δεν υπάρχει κάποια αιτία από πίσω και κανένα αποτέλεσμα πέρα από εκεί, είναι μια απλή δήλωση ενός γεγονότος.
Το δεξί ημισφαίριο είναι το ημισφαίριο της ποίησης και της αγάπης. Είναι αναγκαία μια μεγάλη μετατόπιση’ η μετατόπιση αυτή είναι η εσωτερική μεταμόρφωση.
Osho, “Ancient Music in the Pines, Κεφάλαιο 1”