Ολιστικές – Ενεργειακές Θεραπείες Για Παιδιά και Εφήβους

Τα παιδιά είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της Ζωής για τη ζωή…

Kahlil Gibran

Τα παιδιά βρίσκονται πιο κοντά στο εσωτερικό τους φως -την αληθινή φωνή μέσα τους’ μέσα από την αθωότητά τους είναι πιο κοντά στην ενέργεια της αγάπης.

Αν μπορέσουμε να “αφουγκραστούμε” τα παιδιά θα αντιληφθούμε ότι ξέρουν αυτό που θέλουν και αναγνωρίζουν με περισσότερη ευκολία το αληθινό. Θα νοιώσουμε ότι είναι αγνά, γεμάτα ενέργεια και χαρά, γεμάτα λαχτάρα ν’ ανακαλύψουν τη ζωή. Καθώς μεγαλώνουν, νοιώθουν ολοένα και περισσότερο τη βαθιά ανάγκη να ζήσουν αληθινά, να βιώσουν την ελευθερία τους, να εκπληρώσουν τα όνειρά τους…

Αναγνωρίζοντας την αλήθεια ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι ή δεν μπορεί να ”γίνει” ίδιος με κάποιον άλλον -καθώς ο κάθε άνθρωπος έρχεται σ’ αυτήν τη ζωή για να εκπληρώσει το δικό του μοναδικό έργο- έτσι και κάθε παιδί έρχεται στον κόσμο με μοναδικές ποιότητες, χαρίσματα και ταλέντα για να μπορέσει να πραγματώσει τον δικό του δημιουργικό σκοπό. Έχει τις προσωπικές του αναζητήσεις και ενδιαφέροντα, εκδηλώνει έφεση-κλίση σε συγκεκριμένους τομείς, έχει τα δικά του όνειρα που θέλει να εκπληρώσει…

Η αναγνώριση και ο σεβασμός στις βαθύτερες ανάγκες των παιδιών και στη μοναδικότητά τους είναι απαραίτητοι παράγοντες προκειμένου τα παιδιά να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το δημιουργικό τους κάλεσμα και να ζήσουν μια ζωή ευτυχισμένη με αληθινό νόημα. Ο θεραπευτής εργάζεται με το παιδί σε συνεργασία με τους γονείς γι’ αυτόν τον σκοπό.

Κάθε παιδί είναι μια συνάντηση του ουρανού και της γης. Κάθε παιδί είναι ένα θαύμα. Συμβαίνει κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως: Η συνάντηση ύλης και συνειδητότητας, η συνάντηση του ορατού και του αόρατου. Σκέψου λοιπόν κάθε παιδί σαν θαύμα. Σεβάσου τα παιδιά. Ποτέ μην τα θεωρείς δεδομένα.

Osho

Οι ενεργειακές θεραπευτικές προσεγγίσεις που προσφέρει ο ήχος της ψυχής είναι κατάλληλες για όλες τις ηλικίες – περιόδους ανάπτυξης του παιδιού (νηπιακή, παιδική, εφηβική) και προσαρμοσμένες ανάλογα, μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στα θέματα και τα προβλήματα -με τις ιδιαίτερες ανάγκες- της κάθε περιόδου. Ο θεραπευτής μπορεί να υποστηρίξει ουσιαστικά τα παιδιά στα θέματα που αντιμετωπίζουν με την ενεργειακή πνευματική θεραπεία, την ηχοθεραπεία και την ψυχοθεραπεία –ιδιαίτερα κατά την εφηβική αλλά και την παιδική ηλικία.

Ο θεραπευτής προσεγγίζει το παιδί με λεπτότητα και σεβασμό’ έχει την ευαισθησία να “νοιώσει” και να “αφουγκραστεί” τις βαθύτερες ανάγκες του. Το θεραπευτικό πλαίσιο γίνεται μια “αγκαλιά” -ο ασφαλής χώρος-  επιτρέποντας στο παιδί να νοιώσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη προκειμένου να ξεδιπλώσει τον ψυχισμό του, να  επικοινωνήσει αυτά που το απασχολούν στον θεραπευτή.

Σταδιακά αναπτύσσεται μια βαθιά σχέση εμπιστοσύνης με τον θεραπευτή ο οποίος συνεργάζεται με τους γονείς για να μπορέσει το παιδί να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η συνεργασία του θεραπευτή με τους γονείς είναι απολύτως απαραίτητη. Ένα πρόβλημα-μια προβληματική συμπεριφορά αποτελεί θέμα για όλη την οικογένεια μιας και η οικογένεια λειτουργεί ως “ένα σύστημα”. Ο θεραπευτής βοηθάει τους γονείς να συνειδητοποιήσουν τις βαθύτερες αιτίες των θεμάτων -που αντιμετωπίζει το παιδί- και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές προς την υγιή κατεύθυνση έτσι ώστε να βοηθηθεί όλη η οικογένεια.

Οι γονείς καλούνται –και οι ίδιοι- να εργαστούν για να έχουν μια  καλύτερη σχέση και επικοινωνία μεταξύ τους, να επανεξετάσουν τη δική τους συμπεριφορά απέναντι στο παιδί, να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο το προσεγγίζουν και επικοινωνούν μαζί του, να έχουν περισσότερη κατανόηση για τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές του, να αναθεωρήσουν τις -πολλές φορές- υπερβολικές  απαιτήσεις τους.

Ολιστικές – Ενεργειακές Θεραπείες για Παιδιά και Εφήβους

Η περίοδος της εφηβείας είναι μια πολύ ιδιαίτερη –και δύσκολη- περίοδος. Είναι το στάδιο -μία μεταβατική περίοδος- κατά την οποία ο άνθρωπος παύει να είναι πια “παιδί” και προχωράει προς την ενηλικίωση. Σ’ αυτό το στάδιο ο έφηβος χρειάζεται πάνω από όλα κατανόηση, στήριξη και υπομονή. Για τον έφηβο, είναι επιτακτική η ανάγκη να έχει τον δικό του χώρο -κυριολεκτικά και μεταφορικά-‘ έχει υπαρξιακές αναζητήσεις’ αναζητά ν’ ανακαλύψει τον κόσμο’ τον πραγματικό εαυτό του’ τον σκοπό της ζωής του.

Η ολιστική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση –η ενεργειακή πνευματική θεραπεία μαζί με την ψυχοθεραπεία- μπορεί να βοηθήσει και να στηρίξει ουσιαστικά το παιδί, τον έφηβο και όλη την οικογένεια.

Η εργασία με τον θεραπευτή βοηθάει στη διευθέτηση των εντάσεων και συγκρούσεων που είναι τόσο συχνές κατά την περίοδο αυτή’ συμβάλλει στην κατανόηση και την υγιή διαχείριση του θυμού’ βοηθάει στην εξομάλυνση των σχέσεων και την καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Επίσης βοηθά τον έφηβο ν’ ανακαλύψει και να εκφράσει υγιώς τη σεξουαλικότητά του, τον βοηθά στην κοινωνικοποίησή του – στις καλύτερες σχέσεις με τους φίλους του και το άλλο φύλο, στην πρόληψη και τη διαχείριση του άγχους για τα μαθήματα και τις επιδόσεις του, στο άγχος για τις εξετάσεις καθώς και στην ουσιαστική αντιμετώπιση των ψυχοσωματικών/ψυχολογικών προβλημάτων.

Στις τρυφερές – ευαίσθητες ηλικίες της νηπιακής και παιδικής περιόδου, ο θεραπευτής εργάζεται με τα παιδιά χρησιμοποιώντας ειδικά προσαρμοσμένη ηχοθεραπεία, ταξίδια φαντασίας με τον ήχο, δημιουργικά παιχνίδια με ήχους, με την Εσωτέρα Θεραπευτική καθώς και με την ψυχοθεραπεία προσαρμόζοντας τις αναφερόμενες θεραπευτικές μεθόδους στις συγκεκριμένες ατομικές ανάγκες του παιδιού.

Τα παιδιά όντας πιο κοντά στο εσωτερικό τους φως, είναι “ανοικτά” και δεκτικά στην ενέργεια’ νοιώθουν την ενέργεια ως αγάπη να τα “αγκαλιάζει“… Ο θεραπευτής μπορεί να εργαστεί με την Εσωτέρα Θεραπευτική, βοηθώντας τα βαθιά και ουσιαστικά στα θέματα που αντιμετωπίζουν.

Τα παιδιά ενθουσιάζονται με τους ήχους από τις ηχογαβάθες και τα gong. Όντας πιο κοντά στον πυρήνα τους, αμέσως συνδέονται με αυτούς τους όμορφους αρχέγονους ήχους οι οποίοι τα βοηθούν να νοιώσουν εμπιστοσύνη, ασφάλεια και χαρά. Το χρυσαφένιο χρώμα και ο ήχος που παράγουν διεγείρουν όλες τις αισθήσεις τους και αγγίζουν την ψυχή τους με όμορφο τρόπο.

Οι ενεργειακές θεραπευτικές προσεγγίσεις βοηθούν τα παιδιά -σ’ όλες τις ηλικίες-περιόδους ανάπτυξης (νηπιακή, παιδική, εφηβική)- να είναι συνδεδεμένα με την αρχέγονη εμπιστοσύνη-να νοιώθουν ασφάλεια και σιγουριά’ να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους’ να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους’ να είναι πιο ευτυχισμένα.

Επιπλέον οι ενεργειακές θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται:

 • Αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα ψυχοσωματικά / ψυχολογικά θέματα και προβλήματα
 • Αντιμετωπίζουν ουσιαστικά συναισθηματικές, αγχώδεις και διατροφικές διαταραχές, φοβίες
 • Βοηθούν να ξεπεραστούν τραυματικές καταστάσεις όπως εκφοβισμός από άλλο παιδί – bullying
 • Στηρίζουν σε μεταβατικές – στρεσογόνες καταστάσεις όπως διαζύγιο, υιοθεσία, απώλεια αγαπημένου προσώπου, μετακόμιση, αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος
 • Βοηθούν τα παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία
 • Ενισχύουν την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης
 • Υποστηρίζουν τα παιδιά στη δύσκολη περίοδο της εφηβείας
 • Χαλαρώνουν και προλαμβάνουν το άγχος
 • Βοηθούν τα παιδιά να νοιώσουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια
 • Ενισχύουν τις κοινωνικές δεξιότητες
 • Αναπτύσσουν την ικανότητα επικοινωνίας
 • Επιλύουν προβλήματα συμπεριφοράς
 • Ενισχύουν την ικανότητα έκφρασης
 • Αυξάνουν την αυτοπεποίθηση
 • Διεγείρουν τη φαντασία και προάγουν τη δημιουργικότητα
 • Βοηθούν τα παιδιά να παραμείνουν σ’ επαφή με τον πυρήνα τους
 • Διευρύνουν τη συνείδηση
Ολιστικές – Ενεργειακές Θεραπείες για Παιδιά και Εφήβους