Ηχοθεραπεία Εσωτέρας

Ήχος, η βάση της ύπαρξης’ ήχος, η μέθοδος του είναι’ ήχος, ο έσχατος ενοποιητής’ ήχος που γίνεται αντιληπτός σαν ο λόγος ύπαρξης, σαν η μέθοδος της εξέλιξης και επομένως σαν ευδαιμονία.

Θιβετανός Διδάσκαλος Djwal Khul

Όπως ολόκληρο το σύμπαν διέπεται από ήχο, δόνηση, ρυθμό, αρμονία και μουσική’ έτσι και ο άνθρωπος όντας μέρος του συνόλου διέπεται από τις ίδιες αρχές.

Η ευεργετική επίδραση του ήχου και της μουσικής στην υγεία του ανθρώπου είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τους μουσικούς ήχους ως μέσον θεραπείας πιστεύοντας ότι η αρμονία της μουσικής μπορεί να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ψυχοσωματική ισορροπία του ανθρώπου. Ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι η μουσική είναι συναισθηματική κάθαρση ενώ ο Πλάτωνας την χαρακτήριζε ως το φάρμακο της ψυχής. Επίσης στις χώρες της Ανατολής χρησιμοποιούνταν οι ήχοι από ηχογαβάθες, gong και φωνή για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η Ηχοθεραπεία -κατά Peter Hess είναι μια βαθιά θεραπεία μέσω του ήχου και της δόνησης. Ο Peter Hess έχοντας μελετήσει για περισσότερο από είκοσι χρόνια τις θεραπευτικές ιδιότητες των ήχων στο Νεπάλ, την Ινδία και το Θιβέτ, προσάρμοσε τη θεραπευτική μέθοδο στις ανάγκες του δυτικού ανθρώπου. Στη συνεδρία ηχοθεραπείας χρησιμοποιούνται ειδικές θεραπευτικές πιστοποιημένες ηχογαβάθες Peter Hess® που κατασκευάζονται στο Νεπάλ και το Θιβέτ από κράμα ποιοτικών αυθεντικών μετάλλων το οποίο είναι καθοριστικός παράγοντας για την υψηλή ποιότητα των δονήσεων και του ήχου που παράγουν.

Η Ηχοθεραπεία Εσωτέρας είναι η σύνθεση της Εσωτέρας Θεραπευτικής – της Ενεργειακής Πνευματικής Θεραπείας όπως έχει δοθεί από τον Θιβετανό Διδάσκαλο Djwal Khul και της Ηχοθεραπείας – της θεραπείας μέσω του ήχου και της δόνησης με πιστοποιημένες θεραπευτικές ηχογαβάθες.

Σε μια συνεδρία Ηχοθεραπείας Εσωτέρας ο θεραπευτής εργάζεται με σαφές πλαίσιο ακολουθώντας το Πρωτόκολλο Θεραπείας, τους Νόμους και τους Κανόνες της Εσωτέρας Θεραπευτικής όπως ορίζονται από τον Θιβετανό Διδάσκαλο στο ομότιτλο βιβλίο της Alice Bailey.

Σκοπός του θεραπευτή είναι να κινητοποιήσει τον θεραπευόμενο να κάνει συνειδητή επαφή με το εσωτερικό του φως -την ψυχή έτσι ώστε η ενέργεια της ψυχής του να ρέει ανεμπόδιστη και ο Ανώτερος Εαυτός να καθοδηγεί τη δράση του στη ζωή.

Ηχοθεραπεία Εσωτέρας

Στη θεραπευτική συνεδρία ο θεραπευτής έχοντας εδραιώσει την επαφή με την ψυχή, έλκει την ενέργεια της ψυχής και της Πηγής –την Ενέργεια της Αγάπης- και την ακτινοβολεί -μέσω των χεριών του- καθώς εργάζεται με την Εσωτέρα Θεραπευτική εναρμονίζοντας τα ενεργειακά κέντρα του θεραπευόμενου.

Στη συνέχεια ακολουθεί η θεραπεία με τους ήχους καθώς ο θεραπευτής τοποθετεί τις ειδικές θεραπευτικές ηχογαβάθες πάνω στα σημεία του σώματος του θεραπευόμενου που αντιστοιχούν στα ενεργειακά κέντρα-chakras και εργάζεται με συγκεκριμένο τρόπο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ανθρώπου. Οι ηχογαβάθες κρούονται απαλά και ρυθμικά με ειδική μαλέτα’ παράγουν όμορφους, σφαιρικούς ήχους -μια ιδιαίτερη μουσική- και τις κατάλληλες θεραπευτικές δονήσεις για κάθε ενεργειακό κέντρο.

Οι ήχοι βοηθούν τον θεραπευόμενο να χαλαρώσει άμεσα και βαθιά καθώς οδηγούν τα κύματα του εγκεφάλου σε χαμηλότερη συχνότητα’ από την κατάσταση εγρήγορσης -κύματα Βήτα- σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και διαλογισμού –κύματα Άλφα ή/και Θήτα. Μέσω αυτής της βαθιάς χαλάρωσης, ενεργοποιούνται οι αυτοθεραπευτικές δυνάμεις του ανθρώπου.

Η θεραπεία βοηθά τον άνθρωπο να έρθει σ’ επαφή με την εσωτερική του καθοδήγηση – την ψυχή αφού ο ίδιος ο άνθρωπος φέρει μέσα του τον Εσώτερο Θεραπευτή.

Η θεραπεία βοηθά να λυθεί η μπλοκαρισμένη ενέργεια’ εναρμονίζει, ευθυγραμμίζει, εξισορροπεί, επιδρά σε όλα τα επίπεδα -σωματικό/αιθερικό, συναισθηματικό, νοητικό, ψυχικό και πνευματικό- και επαναφέρει την αρμονία στην ανθρώπινη ύπαρξη. Επιπλέον η θεραπεία με τους ήχους χαλαρώνει, ξεκουράζει, αναζωογονεί, ενδυναμώνει την αυτοεκτίμηση, αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και διευρύνει τη συνείδηση.

Οι ευεργετικές επιδράσεις της Ηχοθεραπείας Εσωτέρας καλύπτουν όλο το εύρος των παθήσεων συμπεριλαμβανομένων των ψυχοσωματικών / ψυχολογικών θεμάτων που ταλαιπωρούν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η προσέγγισή της είναι ήπια, ολιστική και μη παρεμβατική’ εφαρμόζεται σ’ όλες τις ηλικίες’ λειτουργεί βαθιά και αποτελεσματικά με σεβασμό για τον άνθρωπο αντιμετωπίζοντας τον θεραπευόμενο ως “όλον” που περιλαμβάνει όλη του την υπόσταση ως “ένα σώμα”.

Μια ατομική συνεδρία μπορεί να περιλαμβάνει ποικίλους τρόπους θεραπείας μέσω του ήχου. Για παράδειγμα, μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία με τα gong τα οποία κρούονται απαλά στον χώρο καθώς ο άνθρωπος δέχεται τα θεραπευτικά κύματα ήχου που επιδρούν θεραπευτικά στην αύρα του’ θεραπευτικά settings- ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του θεραπευόμενου’ καθοδηγούμενους οραματισμούς ή ταξίδια φαντασίας όπου ο θεραπευτής χρησιμοποιεί και τη φωνή μέσω της διήγησης σε συνδυασμό με τους θεραπευτικούς ήχους.

Οι πλούσιοι -σε αρμονικές- ήχοι που παράγουν οι ηχογαβάθες “αγκαλιάζουν” τον άνθρωπο δημιουργώντας μια υγιή “μήτρα” βοηθώντας τον να κάνει επαφή με τον πυρήνα του. Οι θεραπευτικοί αυτοί ήχοι προσομοιάζουν τον ενδομητριακό κόσμο των ήχων -την προγεννητική περίοδο- εκεί όπου ο άνθρωπος συνδέεται με την “αρχέγονη εμπιστοσύνη” ως την πρωταρχική εμπειρία της ανθρώπινης ύπαρξης και θεμελιώδες στοιχείο για την αυτοθεραπεία του.

Ηχοθεραπεία Εσωτέρας

Ο συντονισμός είναι η βάση της θεραπείας μέσω του ήχου και της μουσικής, επειδή η αρχή στην ακουστική του συντονισμού δεν ισχύει μόνο για τα μουσικά όργανα αλλά και για το ανθρώπινο σώμα. Ο άνθρωπος μπορεί να συγκριθεί με ένα πολύπλοκο, μοναδικό αλλά καλοκουρδισμένο όργανο μουσικής.

Ο θεραπευτής-μουσικός μπορεί να χρησιμοποιήσει την ακρόαση της κλασικής μουσικής ως θεραπεία’ αυτόν τον μαγικό, πλούσιο, θεραπευτικό κόσμο των μουσικών ήχων με τις ανώτερες δονήσεις. Επίσης ο θεραπευτής-μουσικός μπορεί να ερμηνεύσει ένα κλασικό κομμάτι στο violoncello ή το piano όπου υπάρχει συγκεκριμένη φόρμα, μελωδία και μουσική φράση ή να χρησιμοποιήσει τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Το ηχόχρωμα του επιλεγμένου μουσικού οργάνου, η δόνησή του, η ελεύθερη φόρμα ή η συγκεκριμένη μελωδία “αγγίζει” βαθιά τον θεραπευόμενο φέρνοντάς τον σ’ επαφή με τον Αληθινό Εαυτό –την ψυχή. Η μουσική επιτρέπει να αναδυθούν καταπιεσμένα, ξεχασμένα συναισθήματα όπου έρχονται στην επιφάνεια για να βιωθούν, ν’ αναλυθούν και να ξεπεραστούν με τη θεραπευτική εργασία και τη βοήθεια του θεραπευτή. Η μουσική “αγγίζει” την ψυχή, φέρνει ανάταση και διευρύνει τη συνείδηση.

Οι ασθένειες οφείλονται στη μη εκφρασμένη δημιουργική ενέργεια του ανθρώπου και στη δυσαρμονία της κατάστασης δόνησής του. Οι ήχοι και η αρμονία της μουσικής επαναφέρουν τον θεραπευόμενο σε υγιή κραδασμιακή κατάσταση, τον συντονίζουν με τον Εσώτερο Εαυτό και έτσι υποστηρίζουν τη φυσική τάση του ανθρώπου να είναι αρμονικός και υγιής, να εκφράσει τη δημιουργικότητά του και να βρει τον σκοπό του.

Τα πάντα στο σύμπαν είναι δόνηση’ είναι ήχος’ εμείς είμαστε ήχος.

Η Μόνη Πηγή μου είναι ο Ήχος

Inayat Khan