Agni Yoga – Χορτοφαγία: Η Κατάλληλη Διατροφή για την Εκλέπτυνση του Φυσικού Σώματος

Agni Yoga – Χορτοφαγία: Η Κατάλληλη Διατροφή για την Εκλέπτυνση του Φυσικού Σώματος

348. Πρέπει να κατανοηθεί ότι το κρέας δεν είναι επιθυμητό για τον οργανισμό, λόγω της βλάβης από την πρόσληψη νεκρών ινών. […] θα συμβούλευα αποχή από το κρέας. Είναι χρήσιμο να έχετε μήλα στο τραπέζι. Η βασική ποιότητα του καρπού αυτού είναι ευεργετική για την αναπνοή του ανθρώπου όσο το φρούτο δεν έχει ακόμα σαπίσει.

Agni Yoga

188. Ακόμη και για μια απλή εξέταση με ακτίνες, ο γιατρός ορίζει μια ειδική δίαιτα. Ωστόσο, πόσο πιο λεπτοφυής είναι η επαφή με την Πύρινη Επικράτεια. Πρέπει κανείς να ετοιμαστεί όχι μόνο με δίαιτα αλλά και με άλλα εξωτερικά και εσωτερικά μέσα. Τα απαιτούμενα σε σχέση με τη διατροφή δεν είναι πολύπλοκα. Το κυριότερο είναι να αποφεύγεται το αίμα, αφού είναι ένα στοιχείο που εισάγει εκπορεύσεις ακατάλληλες για τον εκλεπτυσμένο οργανισμό. […] σχεδιάζοντας ένα διαιτολόγιο με χορταρικά ή με δημητριακά, πρέπει να καθοδηγείται κανείς από την κατάσταση του οργανισμού του. Εντούτοις, και χωρίς τη Yoga καθένας μπορεί να καταλάβει ότι κάθε υπερβολή είναι βλαβερή. Και ο καθένας γνωρίζει για τις βιταμίνες στα ωμά προϊόντα.

Όλες όμως οι προϋποθέσεις αυτές, όπως και το υπερβολικό pranayama, είναι τίποτα σε σύγκριση με την κατανόηση της καρδιάς. Εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε πώς αστράφτουν τα πυρά και πώς οδηγούν κάποιον οι πιο ωραίες σκέψεις. Μπορεί να έχετε ακούσει αρκετές φορές για ληστές santu (santu: ασκητής, αναχωρητής, άγιος άνθρωπος) οι οποίοι πιθανώς να μετρούν με μεγάλο ζήλο τις ασκήσεις τους στο pranayama. ‘Έχετε ακούσει επίσης για ορισμένους Rishi οι οποίοι κάτω από τις πιο αφόρητες συνθήκες, δεν απέφευγαν να Βοηθούν τους συνανθρώπους. Είναι πολύ καλό σε κάθε γιορτή να θυμάστε το πύρινο απόκτημα της καρδιάς. Όλες οι άλλες προϋποθέσεις εφαρμόζονται σύμφωνα με την εσωτερική αξία της καρδιάς. Η καρδιά δεν θα γεμίσει με ξένο αίμα ή αίμα ζώου γιατί η ποιότητα της καρδιάς δεν θα το δεχτεί. Η πύρινη καρδιά δεν θα πνιγεί με κακολογίες, γιατί αυτό είναι αντίθετο στη φύση της. Έτσι, ας καλωσορίζουμε και ας βοηθάμε πάντα το φυσιολογικό άναμμα των πυρών.

482. Στο Θιβέτ τρέφουν τα άλογα με σάρκα λεοπάρδαλης για να τα κάνουν άγρια. Οι Kshatriya της Rajputana ακολουθούσαν μία δίαιτα με κρέας για να διατηρήσουν το πολεμικό τους πνεύμα. Αυτά τα δύο παραδείγματα και μόνο δείχνουν τη σημασία της κρεοφαγίας. Οι άνθρωποι δεν σφαγιάζουν τεράστιο αριθμό ζώων για λόγους εκλέπτυνσης. Σαν τους τρωγλοδύτες, είναι έτοιμοι να καταβροχθίσουν αρκούδες. Πρέπει να κατανοηθεί ότι η μαζική σφαγή ζώων διεξάγεται με πλήρη συνείδηση. Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα λαχανικά ή τα φρούτα δίνουν περισσότερη ζωτική ενέργεια από μια κούπα αίμα και όμως προτιμούν να σερβίρονται με ματωμένο κρέας, απολαμβάνοντας τα μέγιστα αυτή τη χυδαιότητα. Δεν υπάρχει άλλο όνομα γι’ αυτή τη φρενίτιδα κατανάλωσης αίματος. Οι άνθρωποι είναι τέλεια ενήμεροι ότι μια χούφτα σταριού ή κριθαριού αρκεί για να στηρίξει τη ζωή, αλλά το ζωώδες τους ένστικτο προσπαθεί να σύρει το μυαλό τους πίσω σε μια κτηνώδη κατάσταση. Δεν προσπαθούν τα κτήνη να σχίσουν το λαρύγγι το ένα του άλλου; Μήπως δεν παρακινεί το σκοτάδι τους ανθρώπους στις πιο ποταπές πράξεις;

Ας μην ξεχνάμε ότι οι μαζικοί σκοτωμοί, είτε σε πόλεμο είτε σε σφαγείο, μολύνουν εξίσου την ατμόσφαιρα και παραβιάζουν τον Λεπτοφυή Κόσμο. Πρέπει να κατανοηθεί ότι κάθε συνειδητή θανάτωση συγκλονίζει ολόκληρη την περιβάλλουσα ατμόσφαιρα. Επιπλέον, αυτές οι πράξεις ενισχύουν τις δυνάμεις του σκότους και του χάους, διασπώντας τον ρυθμό. Πρέπει να αποφεύγει κανείς να διαταράσσει τον Λεπτοφυή Κόσμο με οποιονδήποτε τρόπο.

[…]

Γνωρίζετε πόσο απωθητική γίνεται η ίδια n θέα του κρέατος για τον οργανισμό του εθισμένου σε φυτική διατροφή. Έτσι, οφείλει κανείς να συνηθίζει έμπρακτα σε εκλέπτυνση και να θυμάται ότι ακόμη και ένας ελέφαντας αυξάνει τη δύναμή του μόνο με φυτά. Δεν πρέπει να νομίζει κανείς ότι οι άνθρωποι τρώνε κρέας λόγω φτώχειας. Με μια ελάχιστη προσπάθεια μπορεί κανείς να επιτύχει μια φυτική διατροφή’ εξάλλου, πολλά ιδιαιτέρως βότανα και ρίζες παραμένουν εκτός χρήσης. Θα μπορούσε να μάθει κανείς πολλά από ορισμένα ζώα, τα οποία ξέρουν πολύ περισσότερα για τις φυσικές τροφές από τον άνθρωπο, τον κρεοφάγο. Μη σας νοιάζει αν αυτός που αγάπα το αίμα χλευάζει τη φυτική διατροφή‘ μόνο να τον θυμάστε, γιατί είναι από το σκοτάδι. Πολλοί είναι αδιάφοροι στο κρέας και εξαναγκάζονται σ’ αυτό μόνο από άσχημες οικιακές συνθήκες. Δεν εννοούμε αυτούς. Οικτίρουμε τους συνειδητούς βρικόλακες και τους νεκροφάγους. Γι’ αυτό να είστε πιο απλοί και πιο εκλεπτυσμένοι στη δίαιτά σας.

483. Η δημιουργικότητα μέσω σκέψης στον Λεπτοφυή Κόσμο ας μας θυμίζει τι είδους ενισχυτής μας αποκαλύπτεται. Αληθινά, εκείνος που περνά εκεί με δικαιοσύνη πολλαπλασιάζει τη δικαιοσύνη, και εκείνος που περνά με κακότητα γίνεται πηγή κακού. Έτσι μπορούμε να πολλαπλασιάζουμε τις ενέργειές μας χωρίς όριο. Είναι λοιπόν καθήκον μας να εκλεπτύνουμε τον οργανισμό μας ώστε να είναι ένα άξιο σκεύος. Και αυτές οι πράξεις μπορούν να επιτελεστούν και μέσα σε παλάτια καθώς και μέσα σε καλύβες. Μόνο η συνειδητοποίηση του μεγαλείου του αποκαλυπτόμενου Πύρινου Κόσμου οδηγεί στην ατραπό της ενότητας.

484. Σε σχέση με το θέμα της διατροφής, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε μερικά ωμά λαχανικά ή φρούτα κάθε μέρα’ επίσης […] ψωμί από κάπως χοντροκομμένο αλεύρι. Έτσι μπορεί κανείς να παίρνει αρκετές βιταμίνες χωρίς να αυξάνει τη φανερή περίσσεια τροφής. Επομένως, δε θα πρέπει να επιβαρύνεται κανείς με τη σκέψη της τροφής, γιατί αυτή η σκέψη συχνά επισκιάζει πολλούς πολύτιμους αγώνες. Εκείνος που έχει βρει την ισορροπία μεταξύ των φυσικών και των πνευματικών απαιτήσεων στέκει ήδη στο σύνορο της κατανόησης του Ανώτερου Κόσμου.

Agni Yoga, Πύρινος Κόσμος Τόμος Ι