Ηχοθεραπεία / Μουσικοθεραπεία

Ηχοθεραπεία / Μουσικοθεραπεία

Όπως ολόκληρο το σύμπαν διέπεται από ήχο, δόνηση, ρυθμό, αρμονία και μουσική’ έτσι και ο άνθρωπος όντας μέρος του συνόλου διέπεται από τις ίδιες αρχές.

 

Η ευεργετική επίδραση του ήχου και της μουσικής στην υγεία του ανθρώπου είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τους μουσικούς ήχους ως μέσον θεραπείας πιστεύοντας ότι η αρμονία της μουσικής μπορεί να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ψυχοσωματική ισορροπία του ανθρώπου. Ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι η μουσική είναι συναισθηματική κάθαρση ενώ ο Πλάτωνας την χαρακτήριζε ως το φάρμακο της ψυχής. Επίσης στις χώρες της Ανατολής χρησιμοποιούνταν οι ήχοι από ηχογαβάθες, gong και φωνή για θεραπευτικούς σκοπούς.

 

Η ηχοθεραπεία είναι μια ενεργειακή θεραπευτική μέθοδος που οδηγεί σε βαθιά χαλάρωση μέσω του ήχου και της δόνησης. Ο Peter Hess έχοντας μελετήσει για περισσότερο από είκοσι χρόνια τις θεραπευτικές ιδιότητες των ήχων στο Νεπάλ, την Ινδία και το Θιβέτ, προσάρμοσε τη θεραπευτική μέθοδο στις ανάγκες του δυτικού ανθρώπου.

 

Η Ηχοθεραπεία ως ενεργειακή θεραπεία αποτελεί μέρος μιας συνεδρίας Ενεργειακής Εσωτέρας ΨυχοΘεραπευτικής. Στη συνεδρία ηχοθεραπείας ο θεραπευτής συνδέεται με τη Συμπαντική Ενέργεια’ ελκύει την ενέργεια στα χέρια του και στη συνέχεια τοποθετεί ειδικά ηχητικά σκεύη (ηχογαβάθες) πάνω στα σημεία του σώματος του θεραπευόμενου που αντιστοιχούν στα ενεργειακά κέντρα-chakras με συγκεκριμένη διαδικασία. Οι ηχογαβάθες κρούονται απαλά και ρυθμικά με ειδική μαλέτα’ παράγουν όμορφους, σφαιρικούς ήχους -μια ιδιαίτερη μουσική- και τις κατάλληλες θεραπευτικές δονήσεις για κάθε ενεργειακό κέντρο. Όλα τα σώματα -φυσικό/αιθερικό, συναίσθημα, νους, ψυχή και πνεύμα- εναρμονίζονται με τις θεραπευτικές δονήσεις και ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους’ ο άνθρωπος εισέρχεται σε μία κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης μέσω της οποίας ενεργοποιούνται οι αυτοθεραπευτικές δυνάμεις του.

Οι ειδικές θεραπευτικές πιστοποιημένες ηχογαβάθες Peter Hess® κατασκευάζονται στο Νεπάλ και στο Θιβέτ από κράμα ποιοτικών αυθεντικών μετάλλων το οποίο είναι καθοριστικός παράγοντας για την υψηλή ποιότητα των δονήσεων και ήχου της ηχογαβάθας.

 

Ο συντονισμός είναι η βάση της θεραπείας μέσω του ήχου και της μουσικής, επειδή η αρχή στην ακουστική του συντονισμού δεν ισχύει μόνο για τα μουσικά όργανα αλλά και για το ανθρώπινο σώμα. Ο άνθρωπος μπορεί να συγκριθεί με ένα πολύπλοκο, μοναδικό αλλά καλοκουρδισμένο όργανο μουσικής.

 

Σε μια συνεδρία μουσικοθεραπείας, ο θεραπευτής-μουσικός χρησιμοποιεί την ακρόαση της κλασικής μουσικής ως θεραπεία’ ο θεραπευόμενος “μυείται” σ’ αυτόν τον μαγικό, πλούσιο, θεραπευτικό κόσμο των μουσικών ήχων με τις ανώτερες δονήσεις. Επίσης μέσω των μουσικών οργάνων -βιολοντσέλλο και πιάνο- ο θεραπευτής-μουσικός μπορεί να ερμηνεύσει ένα κλασικό κομμάτι όπου υπάρχει συγκεκριμένη φόρμα, μελωδία και μουσική φράση ή να χρησιμοποιήσει τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Το ηχόχρωμα του συγκεκριμένου οργάνου, η δόνησή του, η ελεύθερη φόρμα ή η συγκεκριμένη μελωδία βοηθούν τον άνθρωπο να έρθει σ’ επαφή με τον Ανώτερο Εαυτό’ η μουσική επιτρέπει να αναδυθούν καταπιεσμένα, ξεχασμένα συναισθήματα όπου έρχονται στην επιφάνεια για να βιωθούν, αναλυθούν  και να ξεπεραστούν με την ψυχοθεραπευτική εργασία και τη βοήθεια του θεραπευτή. Η μουσική “αγγίζει” βαθιά τον θεραπευόμενο και δημιουργεί “άνοιγμα συνείδησης” φέρνοντας τον σ’ επαφή με τον αληθινό εαυτό του –την ψυχή.

 

Ο θεραπευτής επίσης χρησιμοποιεί και τη φωνή του ως μουσικό όργανο ενσωματωμένο μέσα στο ίδιο του το σώμα -μια εσωτερική “ηχογαβάθα”. Σε συνδυασμό με τους ήχους από ηχογαβάθες και gong τραγουδά μια αυτοσχέδια απαλή μελωδία. Όλοι οι ήχοι μαζί και η φωνή “αγκαλιάζουν” τον άνθρωπο δημιουργώντας μια υγιή “μήτρα”. Οι πλούσιοι -σε αρμονικές- ήχοι που παράγουν οι ηχογαβάθες και τα  gong σε συνδυασμό με τη φωνή, προσομοιάζουν τον ενδομητριακό κόσμο των ήχων -την προγεννητική  περίοδο- εκεί όπου ο άνθρωπος συνδέεται με την “αρχέγονη εμπιστοσύνη” ως την πρωταρχική εμπειρία της ανθρώπινης ύπαρξης και θεμελιώδες στοιχείο για την αυτοθεραπεία του.

 

Οι ασθένειες οφείλονται στη μη εκφρασμένη δημιουργική ενέργεια του ανθρώπου και στη δυσαρμονία της κατάστασης δόνησής του. Οι ήχοι και η αρμονία της μουσικής επαναφέρουν τον θεραπευόμενο σε υγιή κραδασμιακή κατάσταση, τον συντονίζουν με τον εσώτερο εαυτό και έτσι υποστηρίζουν τη φυσική τάση του ανθρώπου να είναι αρμονικός και υγιής, να εκφράσει τη δημιουργικότητά του και να βρει τον σκοπό του.