Ομάδες Θεραπευτικής

Η ηχοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε ατομική ή ομαδική συνεδρία. Στην ηχοθεραπεία σε ομάδα, χρησιμοποιούνται ειδικές θεραπευτικές πιστοποιημένες ηχογαβάθες Peter Hess® για ομαδική θεραπεία και gong. Οι ηχογαβάθες και τα gong κρούονται απαλά με τις ειδικές μαλέτες στον χώρο και παράγουν όμορφους, χαλαρωτικούς, σφαιρικούς ήχους. Έτσι δημιουργείται μια διαλογιστική ατμόσφαιρα, μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και γαλήνης καθώς οι θεραπευτικές δονήσεις εκπέμπονται ως κύματα ήχου προς την ομάδα “αγκαλιάζοντας” τους θεραπευόμενους.

Οι ήχοι βοηθούν τον θεραπευόμενο να χαλαρώσει άμεσα και βαθιά καθώς οδηγούν τα κύματα του εγκεφάλου σε χαμηλότερη συχνότητα’ από την κατάσταση εγρήγορσης -κύματα βήτα- σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και διαλογισμού –κύματα άλφα ή/και θήτα. Μέσω αυτής της βαθιάς χαλάρωσης, ενεργοποιούνται οι αυτοθεραπευτικές δυνάμεις του ανθρώπου.

Σε μια ομαδική μουσικοθεραπεία, ο θεραπευτής-μουσικός μέσω των μουσικών οργάνων –violoncello και piano– μπορεί να ερμηνεύσει ένα κλασικό κομμάτι με συγκεκριμένη φόρμα και μελωδική γραμμή ή να χρησιμοποιήσει τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Το ηχόχρωμα του συγκεκριμένου οργάνου, η δόνησή του, η ελεύθερη φόρμα ή η συγκεκριμένη μουσική φράση βοηθούν τον άνθρωπο να έρθει σ’ επαφή με το κέντρο του’ η μουσική επιτρέπει να αναδυθούν ξεχασμένα συναισθήματα και εικόνες για να βιωθούν και να μοιραστούν μέσα στο ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο της ομάδας. Η μουσική “αγγίζει” βαθιά τον θεραπευόμενο φέρνοντάς τον σ’ επαφή με τον Εσώτερο Εαυτό –την ψυχή, την πηγή της αληθινής χαράς.

Η ομάδα δέχεται τους θεραπευτικούς ήχους από τις ηχογαβάθες και gong ή τους θεραπευτικούς μουσικούς ήχους και ο άνθρωπος αποφορτίζεται από το άγχος, τη συσσωρευμένη ένταση, όλα τα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. Ο θεραπευόμενος χαλαρώνει βαθιά, νοιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη’ αφήνεται να βυθιστεί στη δική του σιωπή‘ σ’ ένα προσωπικό, διαλογιστικό, βαθιά θεραπευτικό ταξίδι…

Οι ήχοι και η μουσική βοηθούν τον άνθρωπο να κάνει επαφή με την εσωτερική του φωνή και καθοδήγηση, ν’ ανακαλύψει την εσωτερική του σοφία, την κρυμμένη, ανεξάντλητη δύναμη μέσα του και να θεραπευτεί. Οι θεραπευτικές δονήσεις των ήχων και της μουσικής “τυλίγουν απαλά” τον θεραπευόμενο ο οποίος νοιώθει ξεκούραστος και αναζωογονημένος.

Στην ομαδική ηχοθεραπεία ή μουσικοθεραπεία, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να επικεντρωθεί στον εαυτό του νοιώθοντας ασφάλεια και εμπιστοσύνη μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο’ ενδυναμώνεται η ενότητα με την ομάδα η οποία λειτουργεί υποστηρικτικά καθώς οι άνθρωποι μοιράζονται τους ήχους και την εμπειρία τους –αν το επιθυμούν- από αυτό το θεραπευτικό ταξίδι.

Η θεραπεία με τους ήχους χαλαρώνει, ξεκουράζει, αναζωογονεί, ενδυναμώνει την αυτοεκτίμηση, αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και διευρύνει τη συνείδηση.

Ομάδες Θεραπευτικής