Παιδιά – Ήχος και Μουσική

Παιδιά - Ήχος και Μουσική

Τα παιδιά βρίσκονται πιο κοντά στο εσωτερικό τους φως, την αληθινή φωνή μέσα τους. Λειτουργούν περισσότερο με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου έχοντας πρόσβαση στη δημιουργική τους φαντασία. Για τα παιδιά -που κοιτούν τον κόσμο μέσα από το δεξί ημισφαίριο- τα πάντα είναι πιο όμορφα, εκπληκτικά όμορφα, μαγικά…

 

Στα μάτια ενός παιδιού, τα βότσαλα της θάλασσας φαντάζουν σαν τον θησαυρό που λαμπυρίζει στο φως του ήλιου’ ο ήχος από το θρόισμα των φύλλων γίνεται η φωνή των δέντρων’ οι ηλιαχτίδες του ήλιου στο δάσος μεταμορφώνονται σε νεράιδες και ξωτικά…

 

Τα μάτια που μπορούν να δουν τη μαγεία και την ομορφιά, βλέπουν τον Θεό παντού…

 

Τα παιδιά ξέρουν τι θέλουν και αναγνωρίζουν με περισσότερη ευκολία τι είναι αληθινό. Είναι αγνά, γεμάτα ενέργεια και χαρά, γεμάτα λαχτάρα να ανακαλύψουν τη ζωή…

 

Όμως το εκπαιδευτικό σύστημα και η κοινωνία διαμορφώνουν τα παιδιά με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνουν την επαφή με την εσωτερική τους φωνή και καθοδήγηση και παύουν να είναι δημιουργικά και ευτυχισμένα. Σταδιακά απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον αληθινό τους εαυτό, βιώνουν άγχος και η χαρά -ως φυσική κατάσταση του ανθρώπου- μετατρέπεται σε μελαγχολία και αργότερα θλίψη…

 

Ο σεβασμός στις βαθύτερες ανάγκες των παιδιών και στη μοναδικότητά τους είναι απαραίτητος προκειμένου τα παιδιά να μπορέσουν να εκπληρώσουν το δημιουργικό τους κάλεσμα και να ζήσουν μια ζωή ευτυχισμένη με αληθινό νόημα. Ο θεραπευτής εργάζεται με το παιδί σε συνεργασία με τους γονείς γι’ αυτόν τον σκοπό.

 

Τα παιδιά ενθουσιάζονται με τους ήχους από τις ηχογαβάθες και τα gong. Αμέσως συνδέονται με αυτούς τους όμορφους αρχέγονους ήχους οι οποίοι τα βοηθούν να νοιώσουν εμπιστοσύνη, ασφάλεια και χαρά. Το χρυσαφένιο χρώμα και ο ήχος που παράγουν διεγείρουν όλες τις αισθήσεις τους και αγγίζουν την ψυχή τους με όμορφο τρόπο. Ο θεραπευτής έχει τη δυνατότητα να εργαστεί με τα παιδιά με ειδικά προσαρμοσμένη ηχοθεραπεία, ταξίδια φαντασίας και δημιουργικά παιχνίδια με ήχους.

 

Τα παιδιά λατρεύουν τη μουσική. Ο θεραπευτής-μουσικός μπορεί να εργαστεί με τα παιδιά, ερμηνεύοντας κάποιο μουσικό έργο ή μέσω της μουσικής ακρόασης. Ο ίδιος όντας σ’ επαφή με το εσωτερικό του παιδί, την αθωότητα και την φαντασία του, μπορεί να συνδεθεί με το μικρό παιδί-θεραπευόμενο, να νοιώσει και να αφουγκραστεί τις ανάγκες του.

 

Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί μια επιλεγμένη, όμορφη,  παραμυθένια μουσική, αφηγείται ένα παραμύθι-μια φανταστική ιστορία και μαζί με το παιδί ξεκινούν για ένα ονειρικό ταξίδι… Στο ονειρικό ταξίδι η μουσική ζωντανεύει τις εικόνες, όλη η πλοκή ξεδιπλώνεται μπροστά στο παιδί όπου βιώνει τον παραμυθένιο κόσμο.  Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι ο ήρωας του παραμυθιού που  αντιμετωπίζει μια πρόκληση, υπερβαίνει τα εμπόδια και στο τέλος τα καταφέρνει, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Τα μηνύματα στα ονειρικά ταξίδια είναι μηνύματα εμπιστοσύνης, χαράς, αγάπης και σεβασμού για όλα τα πλάσματα στον κόσμο.

 

Επιπλέον το παιδί έρχεται σ’ επαφή με το άκουσμα της κλασικής μουσικής’ με τις ανώτερες και θεραπευτικές δονήσεις’ μαθαίνει να “ακούει”, διευρύνεται η συνείδησή του, καλλιεργείται η ικανότητά του να ”ακούει” την ομορφιά, το ξεχωριστό ηχόχρωμα των μουσικών οργάνων της ορχήστρας και ενδυναμώνεται η αίσθηση του ρυθμού.

 

Η εργασία με τους ήχους και τη μουσική:

 

 • ενισχύει την αισθητηριακή, νοητική και συναισθηματική αντίληψη των παιδιών
 • βοηθάει τα παιδιά να νοιώσουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια
 • βοηθάει τα παιδιά να παραμείνουν σ’ επαφή με τον πυρήνα τους
 • χαλαρώνει και προλαμβάνει το άγχος
 • βοηθάει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες
 • διεγείρει τη φαντασία και προάγει τη δημιουργικότητα
 • ενισχύει την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης
 • αναπτύσσει την ικανότητα επικοινωνίας
 • ενισχύει την ικανότητα έκφρασης
 • αυξάνει την αυτοπεποίθηση
 • διευρύνει τη συνείδηση

 

Εκτός από τα παραπάνω, η μουσική, οι ήχοι, η θεραπεία και τα παιχνίδια με τους ήχους προσφέρουν στα παιδιά ηρεμία, αρμονία και χαρά!